bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türk tarihindeki ilk darbe olarak bilinir.
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ikinci meşrutiyet'in ilanından sonra 13 nisan 1909'da başlamıştır. (bkz: topçu kışlası) ***alıntı*** on üç gün süren ayaklanma, ii. meşrutiyet döneminin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir.askeri bir isyan olarak ortaya çıkmasına rağmen isyana dahil olan softaların propagandaları sonucu sonradan dinî bir hal almıştır. sebepleri tam olarak belirlenemeyen bu olayın planlı ve bilinçli bir hareket olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır. isyanın ilk günü hükümet istifa etmiş, isyancı askerler yedi gün süre ile istanbul'a hakim olmuştur. bir milletvekili, bir nazır ve tespit edilemeyen sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği isyan, selanik'te bulunan üçüncü ve edirne'de bulunan ikinci ordulara mensup askerlerin oluşturdukları, rumeli halkının gönüllü katıldığı “hareket ordusu’'nun istanbul'a gelmesi ile bastırıldı. üç gün süren çarpışmaların ardından sıkıyönetim ilan edildi; padişah ikinci abdülhamit tahttan indirilip yerine beşinci mehmed reşad tahta çıktı. isyana katılanlar ve destekleyenler yargılanarak 70 kişi idam edildi, 420 kişi ise çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. olay kimi arşiv belgelerinde “hareket-i irtica”, “hadise-i irtica”, kimi belgelerde de “hadise-i ihtilaliye”, “hareket-i ihtilaliye”, “harekât-ı iğtişaşiye” ve “vakıa-i ihtilaliye” tabirleri ile ifade edilmektedir. türk siyasi tarihine irtica kavramının, bu olay ile birlikte girdiği kabul edilir. ancak kimi araştırmacılar olayı bir irtica ayaklanmasından ziyade amacına ulaşamayan bir askeri darbe girişimi olarak değerlendirilir. 31 mart vakası'nda ölenlerin anısına istanbul'da abide-i hürriyet adıyla bir ulusal anıt inşa edilmiştir. ***alıntı***
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      meşrutiyete karşı olan gericilerin isyanıyla başlamıştır. genç gazetecilerin, subayların öldürülmesinin ittihat ve terakki tarafından duyulmasıyla, selanik'ten bir hareket ordusu isyanın merkezi istanbul 'a gönderilmiştir ve isyan bastırılmıştır. bu hareket ordusunun kurmay başkanı ise mustafa kemal atatürk 'tür. isyanın bastırılmasından sonra isyanda parmağı olduğu düşünülen ıı. abdulhamit tahttan indirilmiştir.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gerici halk darbesidir. ya da günümüz deyimi ile kalkışma :)
    5. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu olay miladi takvime değil rumi takvime göre 31 mart'ta olmuştur. bugün yıldönümü değildir.
    6. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hasan fehmi ve derviş vahdetin yayınladığı volkan ve serbesti gazeteleri kışkırtmayı yapmıştır. buna karşılık i̇ttihatçılar hasan fehmiyi öldürmüştür. diğer yandan ittihadi muhammediye partisi alaylı-mektepli çatışması çıkarmıştır. bunların sonucunda 31 mart olayı patlak vermiştir. selanikten gelen harekat ordusu ayaklanmayı bastırmıştır. ordunun başında mahmut şevket paşa vardır. ayrıca mustafa kemal paşa bu orduda kurmay subaydır ve tarih sahnesine çıkışı bu olayla bilinir. ayrıca rejime karşı türk tarihinde yapılmış ilk ayaklanmadır. ii.abdülhamit tahttan inmiş yerine v.reşat çıkmıştır.
    7. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan askeri darbe.
    8. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
    9. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bülent serttaş gibiyim şu an bu başlığın karşısında.. doğum günümdü :')
    10. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      2. abdülhamid 93 harbiden sonra meclisi kapatmış ve 1908 yılına kadar devleti mutlak monarşi ile idare etmiştir. bu dönemde ittihat ve terakki üyeleri 2. abdülhamid'in kapatmış olduğu meclisi tekrardan açtırabilmek için rumeli'de silahlı bir ayaklanma başlatmışlar ve halkında desteğini alarak selanik hükümet konağı'nı işgal etmişlerdir. 2. abdülhamid bu isyanın tüm ülkeye yayılmasından endişe duyup 2. meşrutiyet'i ilan etmiştir. 2. meşrutiyetin ilanı ile osmanlı devletinde çok partili bir hayata geçilmiştir. ittihat ve terakki 'nin görev başına gelmesine karşı olan volkan ve serbesti gazeteleri ittihat ve terakki partisini eleştiren yazılar yazmışlardır. volkan gazetesi sahibi derviş mehmed ve serbesti gazetesi yazarı hasan fehmi ittihat ve terakki partisine karşı başlattıkları propaganda sonucunda hedef haline gelmişler ve hasan fehmi öldürülmüştür. hasan fehmi'nin öldürülmesiyle olaylar büyüdü iç ve dış güçler olaya karışmak istedi. bunun sonucunda meşrutiyet yönetimine karşı olan bir grup ittihat ve terakki yetkililerinin idamını istemişlerdir. bu olaya da 31 mart vakası denmiştir. ayrıca bu osmanlı da rejime karşı çıkan ilk isyandır.